Predavanje Suzane Tratnik o lezbični zgodbi

2011-05-25 09:45

Sosnowiec, 25. maja 2011 ob 9.45 - Uniwersytet śląski, Wydział Filologiczny, ul. Grota-Roweckiego 5, predavalnica 1.19

Krakov, 26. maja 2011 ob 15.00 - Uniwersytet Jagielloński, Instytut Filologii Słowiańskiej, al. MIckiewicza 9-11, predavalnica 109

Suzana Tratnik: LEZBIČNA ZGODBA (predavanje)

O čem govorimo, ko govorimo o lezbični literaturi, še zlasti takrat, ko o njej ne želimo govoriti, češ da obstaja ena sama literatura – dobra literatura? Kaj opredeljuje lezbično literaturo – spol avtorja/avtorice, avtorski pristop, vsebina, cenzura, primesi aktivizma ali kaj drugega? Suzana Tratnik bo s konkretnimi primeri predstavila kratek zgodovinski oris, razvoj in načine delitve lezbične pisave ter njen večni trk s tako imenovano večinsko oziroma univerzalno literaturo. Govorila bo tudi o očitkih ideologizacije in getoizacije manjšinskih literatur in o njihovem razmerju do univerzalne literature, ki nasprotno velja za nevprašljivo, neideološko in samoumevno. Na koncu bo predstavila še gejevsko in lezbično založništvo v Sloveniji.

 

Suzana Tratnik (Murska Sobota, 1963) je pisateljica, prevajalka, sociologinja, publicistka in lezbična aktivistka. Izdala je esejistično delo Lezbična zgodba, ki je bila tudi njena magistrska naloga iz antropologije spolov Na Fakulteti za podiplomski humanistični študij ISH.