Predavanje Jureta Potokarja o poeziji in popularni glasbi

2011-05-25 11:30

Sosnowiec, 25. maja 2011 ob 11.30 - Uniwersytet śląski, Wydział Filologiczny, ul. Grota-Roweckiego 5, predavalnica 1.19

Jure Potokar: POEZIJA IN POPULARNA GLASBA (predavanje)  

Ko je Bob Dylan, ki bo pravkar praznoval sedemdeseti rojstni dan, na začetku šestdesetih let začel pisati avtorske skladbe, je iz izročila ljudske (folk) glasbe in bluesa nastal čisto nov žanr singer-songwriterjev (v slovenščini jim pravimo kantavtorji) sprva protestnih, potem pa čedalje bolj tudi osebno izpovednih pesmi, v katerem se je zlasti v Ameriki nemudoma »našlo« precej odličnih izvajalcev, ki so poleg kitare ali kakšnega drugega instrumenta, obvladali tudi pisanje poezije. Naštejmo nekaj najpomembnejših: Joni Mitchell, Leonard Cohen, Neil Young, Randy Newman, Loudon Wainwright, Tom Waits itd. Zelo hitro se je kantavtorstvo razširilo tudi drugod po svetu, tako imamo tudi Slovenci na tem področju bogato izročilo z vrhuncem v Tomažu Pengovu, Marku Breclju in Janiju Kovačiču, če naštejem samo nekaj najpomembnejših.

Seveda bi bilo kratkovidno pozabiti, da na tem področju tudi druge kulture poznajo podobno žlahtno druženje glasbe in poezije, od francoskega šansona, portugalskega fada, grške rembetike itd. Prepričan pa sem, da nekaj podobnega obstaja tudi na Poljskem, zato bom zelo vesel, če me bodo poslušalci seznanili s tukajšnjo tradicijo in morda svojim pogledom na tematiko.

Jure Potokar, rojen 1956 v Ljubljani, je slovenski pesnik, prevajalec in poznavalec več zvrsti sodobne popularne glasbe, še posebej jazza in bluesa.